Autor:
Andres Tennus

Selgunud on Tartu Ülikooli uute teenetemärkide kavalerid

30. oktoobril võttis Tartu Ülikooli senat vastu otsuse autasustada Johan Skytte medaliga Vabariigi Presidenti Kersti Kaljulaidi. Ülikoolisisese kõrgeima tunnustuse, Tartu Ülikooli suure medali saavad ülikooli neli kauaaegset ja laia haardega teadlast. Selgunud on ka Tartu Ülikooli Tänutähe, medali, aumärgi ja teenetemärgi „100 semestrit Tartu Ülikoolis“ saajad.

Tartu Ülikooli aumärgi pälvis teiste seas Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia  elurikkuse digiarhiivide töörühma peaspetsialist Allan Zirk. „Allan Zirk tõi PlutoF andmehaldustarkvara arendusse professionaalse juhtimise. Ilma tema panuseta oleks nii mõnigi globaalselt silmapaistev teadustulemus tagasihoidlikumaks jäänud,“ märkis Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg.

Alates sellest sügisest tunnustab ülikool oma liikmeid ja teisi ülikooli jaoks olulisi isikuid uut moodi – ülikooli teenetemärkidega, mis moodustavad ühtse kujundusega tervikliku süsteemi. Tartu Ülikooli akadeemilise sekretäri Tõnis Karki sõnul jätkavad uued teenetemärgid ülikooli autasude senist väärikat traditsiooni, ent ühtlasi tähistavad tunnustamisel uue ajajärgu algust. „Teenetemärkide kujundus lähtub rektori ametiketist, mille keskse elemendina kasutatakse ülikooli peahoone portikust. Seda kujutavad visandlikud, omavahel lõikuvad jooned sümboliseerivad ülikooli kui ideede sünni ja edasiliikumise paika,“ kirjeldas Karki. Nii rektori ametiketi kui ka teenetemärkide kujunduse autor on Julia Maria Künnap. Rektor annab teenetemärgid pidulikult üle novembri lõpus, rahvusülikooli aastapäeva eel.

Vaata kõiki TÜ teenetemärkide saajaid siit.

100 semestrit ülikoolis teenetemärk

Selgunud on Tartu Ülikooli teenetemärkide kavalerid

taime ohulohed mikroskoobis

Teadlaste öö 29. septembril - elu nagu filmis!

Emakeelepäeva sõnapilv 3

JÄRELVAADATAV: Emakeelepäeval räägitakse kaasavast keelepoliitikast ja eesti keele õppimisest ning antakse üle ülikooli keeleteo auhind