Valgud on tähtis produktide grupp, mida tänapäeval kasutatakse erinevates tööstusharudes: ravimi- ja toiduainetetööstus, samuti tekstiili, pesuvahendite, kosmeetika ja biokütuste toomises. Valke saab toota ainult elusrakkude abiga ja sageli kasutatakse selleks baktereid. Paraku peab sellises tootmisprotsessis kasutama antibiootikume, millest lõpp-produktis täielikult lahti saamine ning utiliseerimine on kallis ja keeruline, kuid regulatiivselt nõutud. Suures mahus antibiootikumide kasutamine suurendab antibiootikumiresistentsuse leviku ohtu ja tõstab keskkonnariske. Käesolevas projektis töötatakse välja biotehnoloogiline platvorm, mis võimaldab toota valke ilma antibiootikume kasutamata. Meie lahendus on tootmisefektiivsuselt võrdne olemasolevatega, kuid kuna antibiootikumiselektsiooni pole vaja kasutada, jääb kasutajal ära vajadus tõestada, et lõpp-produkt on antibiootikumijääkidest vaba. See on väga oluline just toiduainetetööstuses kasutatavate produktide puhul ja valkravimites.
Meie arendame platvormtehnoloogiat, mis võimaldab toota bakterites erinevaid valke antibiootikume või alternatiivseid selektsioonimeetodeid kasutamata. Meie lahendus on efektiivsuselt võrreldav praegu laialdaselt kasutuses olevate meetoditega, ent kuivõrd meie tehnoloogias ei kasutata antibiootikume, ei pea tootmisprotsessi lõpus tõestama, et lõpp-produkt ei sisalda antibiootikumijääke. Viimale on oluline eelkõige toidu- ja farmaatsiatööstuses.
Marje Kasari, PhD, teadur, töögrupi juht
Villu Kasari, PhD, teadur
Ritu Ghosh, doktorant, nooremteadur
Arvi Jõers, PhD, kaasprofessor