Koroonaviiruse seire reovees

Uuring „Reovee analüüsil põhineva SARS-CoV-2 eelhoiatuse seiresüsteemi loomine“

Tartu Ülikooli teadlased loovad reovee analüüsil põhineva varajase koroonaviiruse eelhoiatuse seiresüsteemi. Rahvusvaheline kogemus näitab, et reoveeproovidest on võimalik leida viiruse jälgi enne kliiniliste patsientide leidmist. Reoveeseire annab varajast infot ka nakkuse piirkondliku leviku kohta. Uuring on oluline infoallikas Terviseametile varjatud kollete avastamisel ja puhangudünaamika jälgimisel.

Reoveeproove võetakse kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele väiksematest asulatest ning kohaliku tähtsusega asutustes. Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes linnade reoveepuhasteid käitavad. Reoveeproovide koroonaviiruse jälgede analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites, kus on olemas vastav tehniline võimekus ja väljaõppega inimesed.

Uuring algas 2020. aasta augustis. Alates 2021. aasta maist rahastab uuringut Euroopa Regionaalarengu Fond Euroopa Liidu Covid-19 pandeemiale reageerimise toetusmeetmest.

Koroonaviiruse reoveeseire kaart

  • Reoveeproovid koroonaviiruse seireks kogutakse iga nädala alguses.

  • Proovide tulemused selguvad iga nädala reedeks, mil uueneb ka kaardil esitatud teave.

  • Kaart annab ülevaate reovees esinenud koroonaviiruseviiruse koguse dünaamikast Eesti linnades ja väiksemates asulates nädalate kaupa uuringu algusest alates. Klõpsates asula nime juures oleval tingmärgil, avaneb just selle asula kohta käiv ülevaade.

Iga proovides tuvastatud koroonaviiruse osake sisaldab ühte genoomikoopiat. Proovide analüüsimisel hinnatakse viiruste genoomikoopiate arvu reovee milliliitris. See annab ülevaate viiruste arvust piirkonna reovees.

Suuremate linnade (kaardil tähistatud ringikestega) reoveeproovid on kogutud 24 tunni jooksul komposiitproovidena, see tähendab, et proovis kajastub viimase ööpäeva jooksul puhastit läbinud reovee keskmine olukord.

Väiksemate asulate (kaardil tähistatud ruuduga) reoveeproovid on kogutud punktproovidena. See annab pildi hetkeseisust ning on usaldusväärsem pigem mitme nädala võrdluses toimuvate muutuste suuna jälgimisel. Punktproovi tulemust võib mõjutada näiteks see, kas nakatunud inimene/inimesed käisid WCs sel perioodil, mida parajasti analüüsitakse. Seepärast võib väiksemate asulate punktproovide tulemuste puhul usaldada viiruse olemasolu kinnitavat tulemust. Küll aga ei tähenda viiruse puudumist näitav proov alati nakatunute puudumist.

Reoveeuuring on täiendav meede koroonaviiruse leviku hindamiseks, mistõttu peaks vaatama selle tulemusi koos teiste andmetega. Täpsema info ja juhiste saamiseks palume omavalitsuste esindajatel pöörduda kohalikku terviseametisse.

Kaardi legend:

  • Ring tähistab suuremaid asulaid, kust kogutakse 24 h komposiitproove.
  • Ruuduke tähistab väiksemaid asulaid, kust võetakse punktproove.
  • Kui kaardil kajastuv kohanimi on erinev omavalitsuse nimest, siis on see tingitud veepuhastusjaamade tööpiirkondadest, mis ei pruugi alati omavalitsuse piiridega täpselt kattuda.
  • Tärniga* kohanimed tähistavad suuremate asulate linnaosi:  *Järve ja *Ahtme on Kohtla-Järve linnaosad

 

 

Reoveeseire tulemused 6. - 10. detsembril

Interaktiivne kaart varasemate tulemustega avaneb siit.

pehmerobot ja lille tolmukas

Teadlased valmistasid ämblikku jäljendava robotjala

poiss ja läptop

TÜ suurendab panust inseneride koolitamisel

Energiatehnoloogia

Ülikool toob Ida-Virumaale tippspetsialiste ja tulevikutehnoloogiaid