Autor:
Silver Gutmann

Alvo Aabloo, polümeersete materjalide tehnoloogia professor

Intelligentsete materjalide ja süsteemide labor (www.ims.ut.ee) on 2003. aastal tehnoloogiainstituudis asutatud interdistsiplinaarne uurimisrühm.

Meie eesmärk on eri valdkondade teadmisi koondades välja töötada uusi materjale ning nende juhtimist ja rakendusi. Uuenduslike materjalide kasutamine võimaldab omakorda ehitada seadmeid, mis on erinevad ja paljuski paremad kui tavalised masinad.

Meie töötajate teaduslik taust ja laboritehnika võimaldavad teha uurimistööd arvutusliku materjaliteaduse, materjaliteaduse, robootika, keemia, arvutiteaduse ja elektroonika piirimail.

Praegu on meie põhiline uurimistegevus keskendunud ioonjuhtivate polümeeride ja nende komposiitide väljatöötamisele ja kasutamisele. Ioonjuhtivad polümeerkomposiidid on teatud tüüpi elektroaktiivsed polümeerid, mis muudavad elektrilise stimuleerimise korral oma kuju ja suurust. Nende materjalide käitumine sarnaneb teatud määral bioloogiliste lihaste käitumisega ja seetõttu nimetatakse elektroaktiivseid polümeerist ajamid sageli tehislihasteks.

Alvo Aabloo
Loodus- ja täppisteaduste valdkond
Tehnoloogiainstituut
polümeersete materjalide tehnoloogia professor
Nooruse 1-318
+372 737 5534
+372 507 8356 (4829)
Alvo Aabloo
Loodus- ja täppisteaduste valdkond
Tehnoloogiainstituut
polümeersete materjalide tehnoloogia professor
Nooruse 1-318
+372 737 5534
+372 507 8356 (4829)
pehmerobot ja lille tolmukas

Teadlased valmistasid ämblikku jäljendava robotjala

Energiatehnoloogia

Ülikool toob Ida-Virumaale tippspetsialiste ja tulevikutehnoloogiaid

CERN

Eesti täisliikmesus CERN-is laiendab Tartu Ülikooli teaduskoostöövõimalusi